Gott Nytt År!

Nu var vi här, årets sista dag! Det känns förhoppningsfullt och jag tror att det blir ett år med många nya möjligheter och spännande utmaningar. Jag känner mig redo för att möta det nya!
Min dotter påminde mig alldeles nyss om att det är bara 10 timmar kvar på detta år!
Många bloggare skriver sina årskrönikor, och det kanske jag också gör - nästa år; men mitt bloggår innehåller "bara" 3 månader och visst har det hänt mycket i mitt liv, men inte så mycket att jag vill göra en krönika av det. Men av med hatten för Er som skriver dem, jag ska erkänna att jag längtar till nästa år då jag gör det. För det lovar jag att jag ska göra.
 
Jag hoppas att ni alla därute kommer att njuta av dagen och kvällen och att ni tillbringar den i gott sällskap!
Jag skickar med er ett tänkvärt citat som jag kommer att tänka på under nästa år.
 
Jag önskar Er alla ett Gott Nytt År!
Ta hand om varandra och var rädda om er!
 

Ta vara på det som blir över.

Idag känns det som fredag. Bara tanken på att vi alla är lediga igen i två hela dagar gör att den fantastiska fredagskänslan verkligen infinner sig här hos oss.
Jag lovade er igår att jag skulle visa vad jag hade fixat till för något med lite rester. De här resterna har vi nog alla just nu och det gäller att ta reda på dem innan det inte går att använda dem längre, pepparkakorna. Igår så gjorde jag en pepparkakscheesecake, lite med min egen twist. Nu har vi smakat av den min man och jag och vi tyckte att den var värd att vänta på.
I en "vanlig" cheesecake använder du dig oftast av philadelphiaost, men jag gjorde experimentet och använde mig av mascarpone istället. Den är lite fetare men lite mindre syrlig i smaken tycker jag och till den botten jag gjorde, på mina hembakade pepparkakor, så tycker jag att det blev väldigt bra då de inte är så söta i sig och ingefäran "slår igenom" lite mer. Då bryter den lite mildare och sötare mascarponen av det på ett bra sätt. Det tips jag kan ge är att smaka av bottendegen och på så sätt avgöra sockermängden i fyllningen.
 
Pepparkakscheesecake 
Botten
  • 25-30 stycken pepparkakor
  • 1 msk strösocker
  • 50 gram smör
Kör pepparkakorna i en mixer eller lägg dem i en plastpåse och kavla tills de blir småsmulade.
Smält smöret och blanda ner strösocker och pepparkakssmulorna tills allt har blandat sig.
Tryck ut det i botten på en form med löstagbar kant.
 
Fyllning
  • 250 gram mascarpone
  • 3 äggulor
  • 1 dl strösocker
  • 1 msk vaniljsocker
  • 4 dl vispgrädde
Vispa samman mascarpone, äggulor, strösocker och vaniljsocker tills det blir fluffigt.
Ta en ny skål och vispa grädden tills den blir ganska fast i konsistensen.
Blanda ner grädden i mascarponesmeten och häll den sedan över pepparkaksbotten.
Ställ in formen i frysen och låt den stå i minst fyra timmar innan den ska serveras.
Ta ut den cirka 15 minuter innan servering.
Servera den gärna med t.ex. lingon, hjortronsylt, finhackade apelsinklyftor eller något annat som du tycker passar till.
 
Idag kom min julklapp på posten. Jag fick ett presentkort på Odd Molly av mina barn i julklapp och i lördags så beställde jag en kofta därifrån. Det kändes väldigt lyxigt att öppna paketet och hitta den fina påsen inuti kartongen, som jag sedan försiktigt öppnade för att äntligen få prova den nya koftan.
 Jag har länge önskat mig en sådan, men då jag tycker att de är lite dyra så har det inköpet inte blivit av, men nu passade jag på.
En osminkad och ledig look bjuder jag på idag.
Imorgon är det sista dagen på det här året och jag hoppas att ni alla har inbokat lite trevligheter, antingen för er själva, vilket kan vara otroligt skönt, eller tillsammans med nära och kära. 
Själva är vi bortbjudna i morgonkväll och jag ska stå för efterrätten. Vad det blir kommer jag att visa antingen imorgon om jag hinner eller så får det bli en annan dag. 
 
Njut av kvällen!
Var rädd om dig!

Göra vad jag vill.

Min dag har jag tillbringat för mig själv här hemma. Då passar jag på att göra vad jag vill, nästan iallafall, och jag gör det när jag känner att jag har lust till det.
När jag satt här i soffan imorse med mitt morgonkaffe så kom solen fram bakom diset, så jag passade på att fotografera frostens helt underbara mönster på altanens rutor, i pyjamas och vinterjacka, med tofflor på fötterna. En frihetskänsla att bara kliva ut och inte bry sig om någon ser mig med mitt otvättade hår och i pyjamas. Det var bara jag och världen som existerade just då! Jag hoppas att du också har sådana tillfällen då det bara är du och du gör vad du vill, hur, var, när du helst tycker att det passar sig.
 Jag har också bakat lite här idag, men det är inte riktigt färdigt än så det får bli bilder och recept imorgon. Jag kan ge en liten ledtråd om att det till viss del handlar om rester...
Då det var kallt idag också och jag hade lite arbete som krävde att jag skulle vara stillasittande så passade jag på att göra mig en kopp varm choklad att värma mig med. Oboy i all ära, det funkar ibland, men en kopp hemmagjord choklad med en klick vispgrädde på toppen har hög mysfaktor här hos oss och smakmässigt finns det inget godare. Det finns säkert lika många recept som det finns människor, men jag tänkte dela med mig av det som jag använder. Du kan givetvis modifiera det så att det passar dig och dina smaker.
 
Varm choklad med vispgrädde 
1 kopp
  • 2 tsk kakao av god kvalité
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 2-3 msk vispgrädde (ej vispad)
  • 2½ dl mjölk
  • ca 3 msk vispad grädde
Blanda kakao, vaniljsocker och den ovispade grädden i en skål.
Värm mjölken i en kastrull och vispa i din kakaoblandning.
Låt allt bli varmt och häll upp i en stor kopp och toppa med vispad grädde.
 
Om du vill ha en vuxnare smak kan du smaksätta med rom, whiskey, cognac eller någon annan sort som du gillar. Du kan även ha i några marshmallows om du gillar att ha det lite mer godisaktigare och sötare.
 
Njut av kvällen!
Ta vara på dig!
 ♥