Tårtan

Hipp hipp hurra för min man har födelsedag idag! 
Något större firande blev det inte idag utan vi hade kalas igår istället. Det är skönare och lugnare att ha det på helgen än att dra igång något en måndagkväll. Så igår eftermiddag satt vi ungefär 15 personer ute på altanen och njöt av solen och av lite god fika.
Självklart serverades det tårta, för vad är en födelsedag utan tårta? Ja, ingen födelsedag iallafall!
Min man bestämde att han ville ha en Herrgårdstårta med blåbär och hallon. Herrgårdstårta är en tacksam tårta att baka och går att variera i det oändliga beroende på vad man vill fylla den med för bär eller frukter. Oftast så blir den bakad på sommaren och då fylld med blåbär, hallon, jordgubar eller smultron beroende på vad som är moget just då. Jag kan även rekomendera att fylla den med päron som du har kokat mjuka i en sockerlag med lte stjärnanis i eller en bit kanelstång.
 
 
 
Herrgårdstårta 
Botten
  • 200 gram rumsvarmt smör
  • 2 dl strösocker
  • 4 äggulor
  • 3 dl vetemjöl
  • 4 tsk bakpulver
  • 1½ dl mjölk
Rör smör och strösocker pösigt.
Tillsätt en äggula i taget.
Blanda vetemjöl och bakpulver i en bunke.
Rör ner mjölblandningen växelvis med mjölken tills det blir en slät smet.
Bred ut smeten i ett jämnt lager på ett smort bakplåtspapper som du har lagt i en långpanna.
 
Maräng
  • 4 äggvitor
  • 3 dl strösocker
  • 2 tsk vaniljsocker
  • mandelspån
Vispa ägvitorna till ett hårt skum.
Vänd försiktigt ner strösocker och vaniljsocker.
Bred marängen över bottensmeten och strö över mandelspån.
Grädda botten mitt i ugnen, 175°, i 20 minuter.
Låt botten svalna.
 
Garnering
  • 3 dl vispgrädde
  • valfria bär eller frukter
Vispa grädden ganska fast.
Dela botten på mitten och bred ett ganska tjockt lager med vispgrädde på den ena delen.
Strö över bär eller frukt över grädden och lägg sedan den andra halvan över.
 
 
Om du vill kan du upprepa proceduren med vispgrädde och bär eller frukt på den översta delen och låta det vara som en topping.
 
Vi har avnjutit varsin bit av tårtresterna idag också till eftermiddagskaffet. Tårtan är dock godast när den är nygjord då grädden gör att marängen blir så väldigt blöt när den får stå förlänge. Men det är klart att den går att äta även dagen efter, men har du tänkt att bjuda på den på ett kalas eller dylikt bör den vara nygjord för att behålla sin frasighet.
 
Nu fortsätter vi njuta av kvällen nedsjunkna i soffan och lyssnar på när regnet smattrar mot altantaket.
 
Ta hand om dig!

Trädgårdens härligheter

Igår var jag iväg på en fantastiskt trevlig träff med några av mina "gamla" gymnasietjejer. Det är så fantastiskt när vi träffas, en gång om året, då vi tar vid där vi slutade ungefär. Det är ett möte oss imellan som är kravlöst och vi ventilerar allt mellan himmel och jord, både glädje och sorg och jag tror att vi lyckas att lösa en del problem under träffen iallafall.Nu ser jag verkligen fram emot nästa år då det är dags igen för en "date" med tjejerna!
Idag har jag njutit av att vara hemma och tillbringat eftermiddagen och kvällen i trädgården. Det är något jag kommer sakna när vi flyttar från huset, min älskade trädgård. Ikväll gick jag runt med min kamera och bara njöt av allt fint som växer och gror överallt. Det är äppel- och plommonträd, bärbuskar, mina tomatplantor och paprika- och chili i växthuset som just nu mognar och bara väntar på att plockas. 
Det finns en skönhet i dessa levande ting som är svårt att beskriva. Man kan tycka att ett äpple är väl bara ett äpple, men för mig blir det något lite extra då det är vi i familjen som har skött om trädet så bra så att det ger oss frukt tillbaka. Det är en härlig känsla av att ge och ta... Lite djupt och flummigt måhända, men det beskriver ändå känslan av att vara "fritidsodlare" och känna att man lyckas med det man gör.
 
 
 
 
 
 
Idag har jag skördat de första björnbären och det finns väldigt mycket kvar att ta hand om varteftersom. De är stora och saftiga och kommer att komma till användning senare i höst och vinter i diverse bakverk och annat. Det är första gången som det har blivit bär på busken då jag satte den förra våren och jag trodde nog aldrig att det skulle bli så mycket som det blev men det är jag absolut inte ledsen över.
 
 
 Egen skörd är guld värd!
 
Var rädd om dig!

Bröllopsdag

Idag firar vi 6-årig bröllopsdag min man och jag. Antalet år är sockerbröllop och vi får väl se om det blir något sött till frun i huset.
När jag tänker tillbaka så har dessa år gått så himla fort och det är otroligt att det bara är 6 år sedan vi stod där framme vid altaret i Djursdala kyrka och sa ja till varandra! En dag att minnas med alla nära och kära närvarande som gjorde dagen till ett härligt minne för livet.
 
 
 
 
Barnen var inte så stora då. ♥
Alla foton är tagna av Pernilla Alvin.
Något större firande av denna dag blir det inte, för ni som känner mig vet att jag är lite tankspridd och jag tackade ja till att träffa tjejerna från gymnasiet just idag... Det kanske är tur i oturen att det "bara" är 6-årig bröllopsdag och inte 10 år. Nu är min man så snäll så att han ska skjutsa sin fru till tjejträffen så vi får väl mysa i bilen både dit och hem. Det finns lösningar på allt. 
 
 
Vi är ett gäng tjejer som gick tillsammans på beklädnadsteknisk linje på gymnasiet som tog upp kontakten igen förra året och tanken är nog att vi ska försöka hålla en årlig kontakt genom en liten träff där vi uppdaterar hur det gångna året har varit. Det finns ju olika sociala medier, men det är inte samma sak som att träffas i den fysiska världen. Så jag ser fram emot en härlig stund med tjejerna.
 
Ta hand om dig!