Tillbaka till rutinerna igen.
Tänk vad fort en vecka går. Nu har mitt sportlov tagit slut och det är dags att komma in i rutinerna igen. För att släppa rutiner och måsten är lätt, men desto svårare att komma in i dem igen, känns det som iallafall. Men jag vet att i morgon så kommer det att kännas som man inte har varit ifrån jobbet över huvudtaget. 
Imorgon börjar också sista veckan i feruari månad. Man undrar verkligen var tiden tar vägen, den går ju så fort. Det känns också som att den går fortare ju äldre man blir, så hur ska det hela sluta?
Fat från nedlagda butiken "Loppis och antikvariskt i Vimmerby".
Igår lagade jag fisksoppa till middag och passade på att baka lite gott bröd till. Det här brödet fyller man med det man tycker är gott och vad som passar till den maträtt som man har tänkt sig. Du kan gärna ha det på buffébordet likväl som i picnickorgen sen i vår och sommar också och då det är enkelt att slänga ihop degen så kan man passa på att göra fler bröd med olika fyllningar. 
Jag fyllde brödet igår med soltorkade tomater och mozzarella, men andra fyllningar som skulle kunna passa är fetaost och soltorkade tomater, salami och mozzarella, prosciutto och mozzarella, ja ta det som du tycker är gott. Krydda gärna med färska örter så som basilika eller oregano, det ger mycket smak och passar bra till detta bröd. Tyvärr vet jag inte vad den här brödsorten heter, men det påminner lite om tortano, men det här brödet innehåller dinkelmjöl istället för durumvete.
 
Tortano på Viktorias vis 
1 bröd
  • 15 gram jäst
  • 3 dl ljummet vatten
  • 2 msk olivolja av god kvalitét
  • 1 msk honung
  • 1 msk salt
  • 2½ dl dinkelmjöl
  • 4 dl vetemjöl special
  • Valfri fyllning, t.ex. soltorkade tomater och mozzarella
Smula ner jästen i en bunke och lös upp den i det ljummat vattnet.
Tillsätt olivolja, honung och salt och rör om.
Blanda ner dinkelmjölet och vetemjölet och bearbeta det tills det har blivit en smidig deg, den ska vara lie kladdig.
Låt degen jäsa övertäckt i ca 45 minuter.
Ta upp degen på väl mjölat bakbord och platta försiktigt ut det till en rektangel, kavla inte.
Lägg på den valfria fyllningen och rulla ihop den till en rulle.
Fukta kanten så att den fäster ordentligt.
Forma rullen till en krans och lägg den på en plåt med bakplåtspapper.
Strö över mjöl och låt den jäsa i 30 minuter under en bakduk.
Värm ugnen till 250 grader och när du ska sätta in brödet i ugnen så sänk temperaturen till 200 grader.
Grädda brödet mitt i ugnen i 35 minuter och låt det sedan svalna på galler.
 
Är du sugen på fisksoppan så hitar du receptet här. Igår gjorde jag dock soppan på enbart lax, men man kan använda den fisksort som man gillar bäst.
 
Till efterrrätt blev det en av de enklaste man kan göra, men den är fantastiskt god, nämligen turkisk yoghurt med hackad mandel och honung. Den går att variera med de nötter och mandlar som man gillar bäst.
 
Turkisk yoghurt  med honung och hackade nötter 
2 portioner
  • ca 3 dl turkisk yoghurt
  • ev. 2 tsk vaniljsocker
  • ½ dl hasselnötter, valnötter, sötmandel eller de nötter och mandlar du gillar
  • 2 msk honung
Vill du ha lite sötare yoghurt blandar du vaniljsocker och yoghurt.
Fördela yoghurten i portionsglas.
Hacka nötterna och mandeln och fördela det över yoghurten.
Ringla över honungen.
Klart att servera.
 
Nu ska jag fortsätta min eftermiddag och kväll genom at åde träna och plocka iordning inför morgondagen.
 
Ta hand om dig!