Skala och skär rabarberna i centimeterstora bitar.
Blötlägg gelatinbladet i 5 minuter.
Dela vaniljstången och skrapa ur kärnorna.
Lägg rabarber, strösocker, vaniljfröna och vaniljstången i en kastrull.
Låt det koka samman i 5-10 minuter tills rabarberna har blivit mjuka.
Fiska upp vaniljstången.
Krama ur gelatinbladet och smält det i den varma kompotten.
Häll upp på burk och låt svalna.
- 2 dl creme fraiche
- 2 dl vaniljsås
- ½ dl strösocker
- ½ tsk vaniljsocker
- 3 gelatinblad
- 2 dl vispgrädde
Blötlägg gelatinbladen i 5 minuter.
Rör samman creme fraiche, vaniljsås, strösocker och vaniljsocker till en jämn smet.
Värm lite av blandningen i en kastrull.
Krama ur gelatinbladen och smält dem i den varma smeten.
Blanda ner detta sedan i resten av smeten.
Vispa grädden ganska fast.
Vänd ner den i smeten och blanda väl.
Låt stelna i kylskåp eller fyll din tårta med en gång om du använder dig av en tårtring.
När jag bakar tårtor så fyller jag dem helst dagen innan den ska ätas. Det gör dels att tårtan sätter sig, den sjunker inte ihop och bottnarna drar till sig både fukt och smak vilket ger en saftigare tårta.
Jag använder mig oftast av den springform som jag har bakat tårtan i när jag monterar den och det ger fördelen av att jag inte behöver vänta på att kompotter och mousser ska stelna utan jag kan lägga ihop den med en gång. Har du inte tillgång till det så rekomenderar jag dig att vänta tills kompotterna och moussen har stelnat en aning, då det annars lätt rinner ut och det gottaste försvinner...
Montering
Dela tårtbotten i tre delar.
Bred ett lager med jordgubbskopott på det första lagret och ovanpå kompotten ett lager med vaniljmousse.
Lägg på del nummer två och bred ett lager med rabarberkompott på den och ovanpå kompotten ett lager med vaniljmousse.
Lägg på den tredje delen.
Låt gärna tårtan vila i kylskåpet till nästa dag.
Garnering
- 5 dl vispgrädde
- färska jordgubbar
- florsocker
Vispa grädden ganska fast.
Bred eller spritsa grädden över hela tårtan.
Garnera med jordgubbar.
Pudra florsocker över jordgubbarna.
Avnjut tårtan riktigt kylskåpskall.
Nu skulle jag vilja kunna skriva att jag ska gå ut och njuta av solen och värmen, men tyvärr så tittar den bara fram här ibland idag och vindarna är ingen ljummen sommarbris utan mer svala vindar som stundtals tar i ganska bra. Istället tar jag nog och gottar ner mig i soffan en stund med en bok och en kopp kaffe. Det är himla härligt det också!
Ta hand om dig!
♥