Kanelskorpor och kaffe med smak av Baileys
I adventstider och jultider, vilket är samma tid eller?, så använder jag mig mycket av alla de kryddor som är förknippade just den här delen av året. Det är smaksättare både i matlagningen men framförallt i bakningen. Det är saffran, kanel, ingefära, kryddpeppar, kardemumma och vad det nu må vara för smaker som jag vill uppnå. Vissa kombineras med färska bär och frukter medan andra passar bar med kanske en liten kompott och en klick vispad grädde. 
Något som jag gillar att "slänga ihop" lite snabbt när jag är sugen på något litet till kaffet, så är det skorpor av något slag. Det kan vara med smak av saffran, kardemumma och choklad eller kanel och råsocker. Eller varför inte mandel och citron? 
Jag vet att det kan vara lite provocerade att säga att man slänger ihop en deg eller smet, då jag vet att vi alla har olika erfarenheter, kunskaper och intresse för det här med bakning, men när jag menar slänga ihop så är det mer att ner med alla ingredienser i en skål, det funkar oavsett vad receptet säger... 
 
Igår fick jag ett gulligt meddelande från en gammal kollega som skulle igång med lite bakning. Jag överraskade henne med några olika skorpor förra julen och hon fastnade för mina kanelskorpor, eller hur Bibbi? 
Hon hittade nu inte receptet och frågade mig om det och då, hör och häpna, blev jag sugen på dessa små godingar jag också. Så för mig som skulle testa ugnen i det nya köket för första gången igår blev det en bra nystart på bakningskarriären. Om det var så att det skulle gå åt pipsvängen så var det iallafall inte det finaste och dyraste bakverk som stod på spel.
 
Skorporna är bland det godaste du kan knapra på till kaffet eller din kopp te och vi som har kaffeadventskalendern här hemma fick igår ett kaffe vars namn var "Irish Cream" och det var smaksatt med Baileys, o gud så gott det var! Smakkombinationen av de lite söta kanelskorporna med det varma Baileys-kaffet gjorde succé vill jag lova och råkar du komma över en påse med smaksatt kaffe och då med smak av Baileys så tveka inte att inhandla det. Du kommer inte att bli besviken. Men glöm då inte att ha en laddning med kanelskorpor hemma!
 
 
 
Kanelskorpor 
  • 100 gram rumsvarmt smör
  • ½ dl strösocker
  • 1 dl råströsocker
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 2 tsk malen kanel
  • 2 ägg
  • 5 dl vetemjöl
  • 1½ tsk bakpulver
  • vatten och råsocker till pensling och dekorering
Rör smör, strösocker, råströsocker, vaniljsocker och kanel så det blir en krämig smet.
Tillsätt äggen och rör om.
Blanda vetemjöl och bakpulver i en bunke.
Tillsätt mjölblandningen i smeten och blanda väl.
Dela degen i två delar och rulla dem till längder.
Lägg längderna på en bakplåt med bakplåtspapper.
Pensla längderna gärna med vatten och strö över lite råströsocker.
Grädda dem i mitten av ugnen, 175°, i 25 minuter.
Ta ut dem och sänk värmen till 125°.
Skär centimetertjocka skivor av längderna och lägg dem med snittytan nedåt.
Ställ in plåten i mitten av ugnen igen och låt skorporna torka i 12-15 minuter tills de är torra.
 
 
 
 
 
Nu går kvällen vidare här hemma. Det är en del röjande som gäller och jag får se hur mycket jag gör. Kanske lite, kanske mycket eller kanske ingenting alls. 
 
Ta hand om dig!
#1 - JUNITJEJ

Så goda!

Svar: Ja, verkligen! Måste gömma burken annars tar de slut med en gång.
Ha det gott!
Viktoria Grönqvist Alvin