Middagsmat

Om det är något som jag tycker är tråkigt så är det att komma på vad jag ska laga till middag. Det känns som att det hela tiden växlar mellan ett tio-tal maträtter, den ena mer grå och tråkig än den andra. Jag vill ha lite mer input och idéer vad jag skulle kunna tänkas fixa till middag och då inget som tar för lång tid heller.
 
En fördel med att vara lite ledig ibland är att man kan sitta i soffan med kaffekoppen och njuta länge av morgonTV:n och att man då hinner med att se lite mer än bara nyheterna och vädret. Många bra inslag och tips kan man snappa upp under morgonens sändningar och det blev faktiskt TV4:s Nyhetsmorgon som gav mig mitt middagstips idag då jag lyckades pricka in en av deras visningar. 
Ursprungreceptet hittar du här, men som vanligt kunde inte jag hålla mig till det utan gjorde en egen variant av det. Du får välja själv vilket du vill ta dig an, jag tror att båda är lika goda och för mig har det lite med att göra vad som finns hemma i skåpen vad och hur jag tillagar maten.
 
Dragonkyckling 
2 stora portioner
  • 2 kycklingfiléer
  • salt och vitpeppar
  • smör till stekning
  • 1 gul lök
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1½ dl matlagningsvin
  • 2 dl matlagningsgrädde, 15%
  • 2 dl lättcreme fraiche
  • ca 2 msk kycklingfond
  • dragon
Dela kycklingen i mindre bitar.
Stek dem i smör och salta och peppra efter behag.
Ta upp kycklingen och låt den vila.
Hacka den gula löken och vitlöken.
Stek den i stekpannan och det matfett som finns kvar efter du stekt kycklingen.
Häll över matlagningsvinet och låt det puttra en kort stund.
Tillsätt grädde, creme fraiche, kycklingfond och dragon.
Låt allt koka ihop en stund.
Lägg i kycklingen i såsen och låt den bli varm igen.
Servera dragonkycklingen med t.ex. jasminris.
 
Bild lånad från mittkok.expressen.se.
 
När jag tittade på inslaget på TV:n så uppfattade jag vilka ingredienser som skulle finnas med och tog bort de som jag själv är lite tveksam till. Mängden av alla ingredienser uppskattade jag bara och körde lite på känn, vilket jag kan tycka är en utmaning att göra. Ibland lyckas det, som idag, och ibland kan man lugnt säga att man misslyckas. Men jag säger som alla gamla kloka människor brukar säga: -Man lär sig av sina misstag!
 
Nu ska jag titta på sista avsnittet av Antikrundan och se vad de hittar för spännande saker där idag. Vem vet om man själv har något liknande i gömmorna?!
 
Ta hand om dig!

Åkerdalakaka

Idag har det varit lite av en egenboost-dag på morgonen.
Jag startade upp dagen hos min frisör och en genomgång med klippning av håret. Det var verkligen en lyxig och härlig början på dagen och vilket jag absolut inte skulle säga nej till om det fanns chans till att få det varje dag. Tänk att få sitta ner och få håret schamponerat och sedan fönat och stylat precis som man vill ha det. Det är vardagslyx det.
 
I bilen på väg hem så kom baklusten till mig. Det börjar bli den tiden på året då det behöver fyllas på med kakburkar fyllda med kakor i frysen, då våren är fikastundernas tid. Det är så härligt att sitta mot en solig vägg och njuta av en kopp kaffe och en liten kaka. 
Jag brukar försöka fylla frysen med lite olika småkakor som är lätta att ta fram och tina vid behov. Ofta blir det samma samma och det är lätt att tröttna på de gamla kakorna som ligger där. 
Nu har jag bestämt mig för att försöka få till lite nya sorter med lite andra smaksammansättningar. Det blir lite experimenterande och testande för att komma fram till bra kombinationer. 
De smaker som jag väljer blir de som jag själv gillar och gärna i kombination av varandra. Självklart blir det lite missar och jag lyckas blanda smaker som inte alls passar ihop och då lovar jag er att ni ska slippa ta del av de recepten. 
 
Idag blev det en kombination av smakerna svartvinbär, kardemumma och honung. Det gäller att skapa en balans mellan dem och bestämma om alla smakerna ska få ta lika mycket plats eller om en ska vara mer dominant. Det kan vara en svår avvägning och vissa smaker är svåra att använda utan att de tar över. Men det är bara prova sig fram till en bra mängd av varje ingrediens för den bästa kombinationen.
Jag tycker själv att jag lyckades bra med den här lilla kakan och smakerna, det som dock var det svåra var att döpa den. Min man och jag har klurat och funderat på vad den skulle kunna tänkas heta och då huset som vi bor i heter Åkerdala så fick det bli en Åkerdalakaka.
 
 
 
Åkerdalakaka 
Ca 25 stycken
  • 130 gram smör
  • ¾ dl strösocker
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 1 tsk stött kardemumma
  • 2 dl vetemjöl
  • ½ dl potatismjöl
  • ½ tsk bakpulver
Fyllning
  • svartvinbärsgéle
Garnering
  • 50 gram philadelphiaost
  • knappt 1 msk flytande honung
  • ½ dl florsocker
Rör smör, strösocker och vaniljsocker poröst.
Blanda stött kardemumma, vetemjöl, potatismjöl och bakpulver i en bunke.
Tillsätt mjölblandningen i smöret och låt det gå ihop till en deg.
Rulla degen till bollar som du lägger i småbrödsformar.
Tryck en liten fördjupning i varje boll.
Lägg lite svartvinbärsgéle i varje fördjupning.
Grädda kakorna i mitten av ugnen, 200°, i 10 minuter.
Låt kakorna svalna.
Rör samman philadelphiaost, honung och florsocker till en slät massa.
Bred eller spritsa ut glasyren över kakorna.
 
 
 
 
 
Burk och fat är loppisfynd, handduk arvegods.
 
Nu har vi hunnit att avnjuta var sin kopp kaffe tillsammans med en eller två Åkerdalakakor och det är en bra känsla i kroppen. Att få ta dagen som den kommer och göra dagen till sin egen, det är min grej det. Jag gillar att få ha komando över min egen tid och kombinera ihop den med min man eller mina barns tid. Då mår jag som bäst, med andra ord i dag mår jag bäst!
 
Ta hand om dig!

Vårfönster och lycka

Ytterligare en dag med solsken, trots att jag inte riktigt trodde på det när jag klev upp i morse. Regnet föll ganska rikligt från himlen och det var grått och ruggigt ute vid sju-tiden och viljan var stor att krypa ner i sängen igen.
 
Nu när det är vår kommer känslan och lusten att fixa iordning och göra fint i fönstren.
Putsa alla rutorna så den gråa och smutsiga hinnan som påminner om vintern försvinner och solljuset får större möjlighet att skina in och lysa upp i våra rum.
Tänk att få hänga upp fina skira gardiner som silar igenom solljuset på morgonen och gör så att jag kan vakna till det naturliga ljuset som letar sig in och inte till väckarklockan som skräller på nattduksbordet.
Att få placera ut fina gröna och blommande växter som står som fina smycken på fönsterbrädan i vackra krukor tillsammans med andra vackra saker som jag har samlat på mig under livet. 
Och vet ni, snart är det dags för allt det här.
 
 
 
 
 
 
Det här är materiella ting som ger en lycklig känsla i kroppen, men ibland så måste jag få vara lite ytlig. Att få omge mig med vackra saker gör att mitt välbefinnande ökar ibland, men jag vet att det är inte det enda som räknas.
För mig är materiella ting inte bara nya, dyra saker som införskaffas, nej det kan vara loppisfynd eller till och med gratisfynd som jag har gjort när jag har gått igenom våra uthus när jag har städat, eller att jag har gått till blomsterhandlaren och köpt en bukett med fina snittblommor. Trots att jag vet att de inte klarar sig mycket mer än tre- fyra dagar hemma hos mig.
 
Långvarig lycka kan inte köpas för pengar sägs det och jag håller med i det, men ibland måste man få tillåtelse att få känna den materiella kortvariga lyckan och känslan som infinner sig när man är nöjd över ett inköp eller annat fynd som man har gjort. 
 
En del tycker att det är fult att visa upp den lycka man känner över saker på till exempel olika sociala medier, men det kan inte jag hålla med om. Här kan jag som går igenom inläggen välja om jag vill tycka om dem eller inte, men jag behöver inte tala om att jag inte tycker om det genom att ge en negativ kommentar. Låt den personen som är glad och nöjd över sitt fortsätta vara det. Den lycka kan betyda så mycket för just den personen och vem vill inte vara lycklig?
 
Var rädd om dig!