Fredagsfikans glaserade chokladkaka

Att börja jobba igen innebär en massa gamla rutiner sätter igång som man kanske rent av avskyr som pesten, då kanske man kan göra något åt dem för att det ska bli bättre, eller så är det de där ljuvliga underbara rutinerna som kommer tillbaka och som man nästan har längtat lite efter när man har varit ledig. En rutin som iallafall jag har saknat från jobbet är den mysiga fredagsfika som vi har som stående rutin. Vi som ingår i denna ritual turas om att fixa lite go´fika till det övriga kollegiet på arbetsplatsen och det kan vara allt från hembakat, både själv eller att man har bett någon göra det åt en, eller "köpebröd". Och det spelar ingen roll vilken kategori som man vill utnyttja, det är huvudsaken att det finns fika till alla där vi kan sitta ner tillsammans och bara njuta av en lugn stund där det avhandlas allt från skvaller till miljöförstöringar till mode och matlagning. Ja hos oss finns det inga gränser för vad som diskuteras och jag lovar att det hörs många hjärtliga skratt i soffhörnen.
 
Våran verkliga fredagsfikasäsong brukar inte dra igång förens nästa vecka men idag kände jag att jag ville bjuda på en fika bara för att. För visst är det de gånger som är de mest uppskattade, de gånger som bara blir lite spontant påkommet så där dagen innan.
 
Idag fick det bli en chokladkaka med härligt söt glasyr som jag serverade med limemarinerade jordgubbar och lite lagom upptinad vaniljglass. Då vi har både gluten- och laktosintoleranta kollegor så bakade jag med produkter anpassade till det och receptet som jag använde är det nedan men jag bytte ut produkterna rakt av.
 
 
 
Glaserad chokladkaka 
Botten
  • 200 gr rumsvarmt smör
  • 2 ½ dl strösocker
  • 1 ½ dl vispgrädde
  • 2 ägg
  • 4 dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 2 msk kakao
Rör smör och strösocker poröst.
Tillsätt vispgrädde och ägg.
Blanda samman vetemjöl, bakpulver, vaniljsocker och kakao i en bunke.
Rör ner mjölblandningen i smeten och se till att allt blandar sig väl.
Häll smeten i en springform, 24 cm i diameter, som är smord och bröad.
Grädda kakan i nedre delen av ugnen, 175°, i ca 45 minuter.
Låt kakan svalna i formen under en bakduk innan du stjälper upp den.
 
Glasyr
  • 75 gr smält smör
  • 2 dl florsocker
  • 1 msk vispgrädde
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 2 msk kakao
Smält smöret i en kastrull.
Blanda samman alla ingredienser i en bunke till en slät smet.
Bred glasyren över den avsvalnade kakan.
Servera den gärna med vaniljglass och limemarinerade jordgubbar.
 
Marinerade jordgubbar
  • 1 liter jordgubbar, färska eller frysta tinade
  • 1 lime
  • ½ dl råströsocker
Halvera jordgubbarna och lägg i en stor skål.
Riv skalet på limen och pressa ur saften.
Blanda samman skal, saft och råströsocker och häll det över jordgubbarna.
Rör om försiktigt och låt jordgubbarna dra i marinaden minst ett par timmar innan servering.
 
 
 
 
 
Nu ska det verkligen bli skönt med helg! Vi får se vad det kan stå på agendan över aktiviteter eller om det bara blir en hemmahelg. Det återstår att se. 
Jag hoppas att du får en toppenkväll och glöm inte att njuta av livet och de lediga dagar som finns framför dig!
 
 
Ta hand om dig!
1 Anonym:

skriven

Den var jättegod 😊 Tack fina du 💕

Svar: Åh, tack så mycket! Det var så lite så! :o)
Viktoria Grönqvist Alvin

2 Yvonne:

skriven

Tack för att jag fick smaka. Har varit så sugen när jag sett alla fina bakbilder

Svar: Varsågod! Du får komma sen också när du inlett din nya karriär som glad pensionär! 😚
Viktoria Grönqvist Alvin

Kommentera här: