Vegetarisk pastagratäng

Om jag inte tittade i almanackan och såg att det stod februari på bladet utan bara tittade på vädret utanför fönstret så skulle jag tro att det var april. Dagen började med blå himmel och en sol som värmde marken, men nu så är himlen grå och det regnar, känns dock som att det skulle kunna övergå till snö vilken sekund som helst. Nu kanske det inte ska vara en väderleksrapport detta inlägg utan dit jag vill komma är att det har varit en dag som hittills har spenderats lugnt och skönt här inne i värmen och jag skulle gissa att den kommer att fortsätta på det sättet dagen ut. 
 
Idag ska jag göra något som jag väldigt sällan gör och det är att bjuda på ett matlagningsrecept. Här får ni annars läsa om det ena kakreceptet efter det andra, mest då för att det är den syssla som jag gillar mest att utföra i köket, men igår antog jag en utmaning att laga en vegetarisk rätt, vilket jag också gjorde. 
Nu frestylade jag inte helt utan tog ett redan befintligt recept och gick lite utanför de angivna föreskrifterna, vilket jag tyckte fungerade perfekt. Det blev en pastagratäng med quornstrimlor och smaken blev helt okej och med tanke på att alla har ätit av den med god aptit så tolkar jag det som att det var godkänt även av den mest kritiska personen i det här hushållet, skriver inget namn...
Jag kanske kan inspirera några till att göra det till en vana att ta en eller ett par dagar i veckan till vegetariska dagar, vilket är bra både för kropp och miljö, och det är absolut inte svårare än att laga "vanlig" mat med de fantastiska bra vegetariska produkter som finns i mataffärerna idag.
 
 
 
Vegetarisk pastagratäng 
4 portioner
  • 200 gr pasta
  • ½ zucchini
  • ½ purjolök
  • 1 röd paprika
  • 300 gr quornstrimlor
  • 3 dl grädde
  • 3 dl riven ost
  • salt
  • svartpeppar
  • 2 tsk torkad oregano
  • olivolja
Börja med att koka pastan enligt anvisningarna på paketet/påsen.
Skiva zucchini, purjolök och paprika tunnt.
Fräs dem i stekpannan i olivolja tills de börjar få färg och blivit lite mjuka.
Häll i quornstrimlorna i stekpannan och låt det fräsa ihop i ca 5 minuter.
Krydda med salt och svartpeppar.
Blanda i den kokta pastan i röran och häll allt i en smord ugnsäker form.
Strö över den rivna osten och oreganon.
Häll på grädden.
Ställ in formen i mitten av ugnen, 175°, i ca 20 minuter eller tills osten har fått fin färg.
Servera gratängen med en god grönsallad.
 
 
 
Jahopp nu var det dags! Under skrivande stund så dök de vita flingorna upp från ovan och det gillas inte av mig! Får försöka hålla vårkänslorna levande genom att surfa runt bland allt fina vårmode som har dykt upp. Hur gör du för att hålla vintern borta?
 
Ta hand om dig!

Kommentera här: