Rulltårta med jordgubbar och limesmörkräm

Alla årstider har ju sina smaker och den smak som är mest sommar för mig är jordgubbar. Jag tror inte att jag tröttnar på jordgubbar i alla dess former som går att frambringa, saft, glass, sylt och kompott, paj, på och i tårta och jag vet inte hur mycket mer som jag skulle kunna rabbla upp. 
Det senaste i bakväg med just jordgubbar blev inget avancerat utan en hederlig rulltårta som jag fyllde med marängsmörkräm som jag smaksatte med lime och jordgubbskompott. 
Jordgubbar och lime är två smaker som passar bra tillsammans då det syrlliga från limen gifter sig bra med det söta från jordgubbarna. 
 
Marängsmörkrämen i receptet nedan räcker gott och väl till två rulltårtor om man vill baka det, men annars är det väldigt smidigt att frysa in det som inte går åt. Ner med det bara i en fryspåse som du tillsluter väl och in i frysen. Sedan är det enkelt att plocka fram den när den behövs och den tinar ganska fort i rumstemperatur.
Receptet på jordgubbskompotten räcker även den till mer än en rulltårta men förvara du den i en tätslutande burk i kyllskåpet så står den sig ett tag och jag kan varmt rekomendera den till vaniljglass en varm sommardag. Då får man liksom det bästa av två världar och det gillar vi ju!
 
 
 
Rulltårta med jordgubbar och limesmörkräm 
1 rulle
 
Mönstersmet
  • 1 äggvit
  • ¾ dl vetemjöl
  • ¼ dl strösocker
  • 30 gr rumsvarmt smör
  • pasta- eller hushållsfärg
Rör samman alla ingredienser till en slät smet.
Dela upp den i det antal färger du önskar och färga in dem i de kulörer du vill ha.
Fyll och använd spritspåsar när du ska "rita" ditt mönster.
Spritsa ett valfritt mönster på ett bakplåtspapper, jag gjorde jordgubbar, som du lagt i en långpanna, ca 30x40 cm.
Ställ in plåten i frysen under tiden som du vispar ihop rulltårtesmeten.
 
 
 
Botten
  • 3 ägg
  • 1½ dl strösocker
  • 2 dl vetemjöl
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 1 tsk bakpulver
Vispa ägg och strösocker vitt och pösigt.
Blanda samman vetemjöl, vaniljsocker och bakpulver i en bunke.
Vänd försiktigt ner mjälblandningen i smeten.
Ta ut plåten ur frysen och bred ut smeten i ett jämnt lager.
Grädda botten mitt i ugnen, 250°, i 5 minuter.
Stjälp upp botten på ett bakplåtspapper och dra försiktigt bort det papper som botten gräddades på.
Vänd botten så att mönstret ligger nedåt och låt den svalna under bakduk.
 
 
 
Jordgubbskompott
  • 250 gr jordgubbar
  • 70 gr strösocker
  • 1 tsk citronsaft
  • 2 gelatinblad
Dela jordgubbarna i mindre bitar.
Lägg gelatinbladen i blöt ca 5 minuter.
Koka ihop jordgubbar, strösocker och citronsaft och låt det puttra i ca 5 minuter.
Krama ur gelatinbladen och smält dem i den varma kompotten.
Häll upp på burk och låt svalna.
 
Marängsmörkräm
  • 3 äggvitor
  • 250 gr strösocker
  • 350 gr rumsvarmt smör
  • 2 tsk vaniljsocker
  • skal och saft från 2 limefrukter
Häll äggvitor och strösocker i en ren rostfri skål.
Ställ skålen i ett varmt vattenbad och vispa konstant tills alla sockerkristaller har löst upp sig, smeten är då ca 65°.
Ta bunken ur vattenbadet och vispa med en elvisp tills det har blivit fast och vitt.
Tillsätt under vispning en liten smörklick i taget och tillsätt sedan vaniljsockret.
Tillsätt skal och saft från limen.
Vispa smörkrämen tills den har svalnat helt.
 
 
 
Bred ett lager med marängsmörkräm över botten, lämna dock en "remsa" på ca 2-3 cm på ena långsidan fri från marängsmörkrämen.
Bred ett lager med jordgubbskompott ovanpå marängsmörkrämen.
Rulla ihop botten till en fast rulle och där den del av rullen som lämnades fri från fyllning blir den del som rullas sist.
Rulla in den i ett bakplåtspapper och låt den vila i kylen en stund innan den serveras.
 
 
 
 
 
 
 
 
Jag blir lika förvånad varje gång som jag skriver mina recept hur mycket de innehåller. Det är inget som jag reagerar på under den stund som jag bakar utan det blir sedan en aha-upplevelse efteråt. Nu ska jag erkänna att den här gången hade jag både marängsmörkräm och jordgubbskompott färdigt i både kyl och frys innan jag drog igång med det här projektet. 
Det kan vara ett tips från mig att göra de olika momenten vid olika tillfällen då de båda går så bra att förvara i kyl och frys innan de ska användas. Då blir bakningen lite mer lustfylld och framförallt så blir inte köket överbelamrat med en massa disk som det tenderar att bli annars. Nej, bakning ska vara kul och man ska kunna se ett resultat av sitt jobb ganska så snabbt och framförallt så ska det kunna provsmakas helst genast! Eller hur?!
 
Ta hand om dig!

Kommentera här: