Trädgårdssug

Håller tummarna för att det ska vara bättre väder idag än vad det var igår. Här gällde det att utrusta sig med solskyddsfaktor kontra regnrock och sydväst och ovanpå det en skyddshjälm för att inte skadas för mycket av det hagel som fullkomligt störtade ner från himlen en stund här på eftermiddagen. Blåsten tog även den i allt vad den kunde, men idag, peppar peppar, så ser jag bara hur grannens fasadflagga rör sig lite försiktigt i vinden än så länge och solen den tittar fram mellan de molntussar som hänger på himlen.
 
 
 
Idag har jag verkligen lust att ge mig ut i trädgården för att ta tag i det som ska bli ett land med något prydnadsträd och något mer fint. Jag skrev om det för länge sedan, men sedan blev det tyvärr inte mer än så. Ibland kommer livet imellan med allt vad det innebär och här har vi haft både student, hemflyttning av barn, lite krassliga föräldrar och lite annat som livet innehåller som stort.
Men nu är jag verkligen sugen på att ta tag i landet. Hämta fram grep och spade och bara gräva och skyffla undan det som inte ska vara där jag tycker att det ska vara och framförallt fixa till det så att det blir snyggt. Dock har jag inte bestämt vilken sorts prydnadsträd som ska få äran och tillträda platsen, men det ger sig nog då jag kommer till handelsträdgården. Jag har vissa villkor som det ska uppfylla som en maxhöjd på tre meter, vara en härligt grön nyans på bladen, gärna lite åt det mörkare hållet och ha underbart rosa blommor iallafall under någon period av säsongen. Vad det månne bliva för träd veta experterna. Det är en himla tur att de finns måste jag medge då jag allt som oftast inte har en blekaste aning om något vad det gäller träd och plantor utan kör på känsla. Funkar väl sådär ska jag erkänna.
 
 
 
I det redan befintliga landet som nu ska utökas/flyttas till viss del så finns det redan lite växter. Dessa står dock tyvärr precis vid husväggen vilket innebär att de inte får den vattenmängd som de önskar och då vi nu för andra året i rad har bevattningsförbud så prioriteras trädgårdslandet mer än vad ett blomland gör så de har tyvärr fått stå tillbaka vilket syns. Det finns en samling pioner i landet men som jag nog aldrig har settt blomma. Vad det beror på, om det nu kan vara vattenbristen, så tänker jag nog att behålla dem och göra en framflyttning av dem en bit för att de ska kunna få ta del av det regnvatten som dimper ner ibland. Om det nu kan göra så att de blommar det återstår att se, men det vore fantastiskt kul om det fungerade. 
Intill husväggen tänker jag mig att göra en "list" där jag ska lägga markduk och fylla upp med natursten, gärna av lite större modell, ca 15x15 cm. Vet inte riktigt var jag kan få tag på dem med det reder sig nog. Allt brukar lösa sig på något sätt. Men har du tips så lämna gärna det till mig.
 
Njut av dagen!
 

Måndag

Sitter i soffan och njuter av måndag, ledig måndag, semestermåndag. En dag som spenderas på just ingenting alls, för att jag kan.
 
 
Oftast så längtar man så innerligt till sin semester och säger att så här skulle man vilja ha det hela tiden, men vid närmare eftertanke, vill man det? Om alla dagar i veckan är lediga dagar och det inte finns det minsta måsten, hur kan man då njuta av det varje dag? 
Självklart så förstår jag att man som pensionär längtar efter de lediga dagar som följer med ålderns rätt och då menar jag rätt då de har arbetat sig igenom livet på olika sätt och har verkligen gjort sig förtjänta av sin pension. Men för att komma dit så måste man ta den slitiga vägen med arbete både hemma och på arbetsplatsen och göra en insats för att skapa det samhälle man vill ha när man själv går i penson, för det är det vi bygger upp under tiden som vi arbetar. 
 
 
 
Det spelar ingen roll om du arbetar som undersköterska, byggare, lärare, servicepersonal eller vad det nu kan tänkas vara, du är en del av samhällsstrukturen och en av de som behövs för att skapa det nutida och framtida samhälle som vi ska bebo under många år. Bebo antingen genom att fortsätta inom yrkeslivet ett tag till, eller som en härligt glad pensionär. Så det finns en anledning med att längta efter semestern och den framtida "semestern" kommer tids nog, det kan jag lova.
 
Ta hand om dig!

Vett och etikett i trafiken

Midsommar är slut och med det innebär det en hel del trafik som kör på vägarna. Många människor som ska ta sig hem från sitt firande som har skett på annan ort och många trafikanter på vägen betyder att jag som medtrafikant behöver vara uppmärksam, mycket uppmärksam.
Det kan hända mycket på ett ögonblick och det som händer kan ha förödande konsekvenser för mig, för dig och för många fler. Så varför utmanar en del ödet mer än vad de behöver? Varför försätter man sina medtrafikanter för fara? Var finns det trafikvett och regler som lärdes in på trafikskolan? Jag bara undrar...
 
Bild lånad från Pinterest.
 
Jag har hållt mig en hel del i trafiken den här helgen och fått sett mer än jag velat vad det gäller tokiga och rent av livsfarliga situationer, där det har gått bra men det är tack vare att den mötande trafiken har varit uppmärksamma och på så sätt lyckats undvika olyckan som annars hade varit ett faktum.
 
Låt mig ta upp ett par saker som jag har träffat på under dessa trafikdagar.
  1. Stoppskylt betyder...? Ja precis, den betyder STOPP! Och för att förtydliga det ytterligare så finns det en fet heldragen linje på vägen som är svår att missa. Stoppskylten betyder alltså INTE att du enbart ska sakta ner farten, i bästa fall, för att köra ut på en korsande väg. Nej, nej, nej!
  2. Heldragen linje, den är klurig... eller? Har du en heldragen linje på din sida så betyder den att du INTE får köra över den, det vill säga du kan inte göra en omkörning till exempel då du behöver köra över den heldragna linjen. Det är även här ett big no no! Den heldragna linjen finns där av en anledning som att det kanske är dålig sikt och därför "förbjudet" för dig som trafikant att köra om ett annat fordon då du kan utsätta dig och andra för fara. Ganska logiskt.
  3. Omkörning görs när du har bra sikt. Ganska självklart, men det innebär inte att du kan köra om där du har bra sikt FAST du får möte. Den du möter ska inte behöva sakta ner eller väja undan för dig för att undvika en frontalkrock. Nej, det ska vara fritt fram för att du ska få göra en omkörning, det vill säga att du ska kunna se en bra bit framåt och det ska inte komma någon mötande trafik och då när du kan genomföra din omkörning ska du använda din blinkers för att visa bland annat den bakomvarande trafiken vad det är du tänker göra. Annars kan det bli en otäck upplevelse om två bilister tänker samma tanke samtidigt och den ena bara svänger ut. Och du en anna sak, störst åker inte först.
  4. Motorcyklister är också dina medtrafikanter. De har även de rätt att "ta plats" på vägarna och behöver ha gott om plats för att du och de ska kunna färdas säkert. Med det sagt så menar jag att du som bilist inte kan försöka dig med att köra om en motorcyklist där det är lite trångt utan du behöver ta hänsyn till den plats som både ditt och motorcyklistens fordon kräver.
  5. Du som motorcyklist kan inte göra vansinnesomkörningar och tränga dig fram på ytor som du anser att du får plats på. Även du som MC-förare har ansvar för att göra säkra omkörningar där ingen riskerar att komma till skada och jag får väl berätta att det är du som förare av motorcykeln som är den som ligger risigast till OM det skulle hända något.
Som ni förstår så är det här enbart fem incidenter som jag har sett under mina ca 30 mil på vägarna den här helgen. Det händer mycket och det händer fort och vi får vara lyckliga över att det inte händer mer än vad det gör på våra vägar. Så snälla! Kör försiktigt och använd vett och etikett men framförallt följ de trafikregler som finns, för din, min och allas skull!
 
Ta hand om dig!