Midsommar
Hoppas att ni har det bra denna midsommarafton och att du har fått äta både lite sill och färskpotatis men även lite jordgubbar i någon form. Om det så har varit på en tårta, i en paj eller "bara" snoppade och serverade med lite vispgrädde eller glass.
För det är något som jag gillar med just midsommarmaten, den är enkel och kräver inte en massa förberedelse eller att man behöver vara mästerkocken själv för att få ihop en måltid för många. Skrubba av potatisen och koka den, öppna sillburkar, klippa gräslök, riva upp gräddfilspaketen och skära en grönsallad kräver inte någon raketforskare och det är ju precis så det ska vara.
Ävan vad det gäller efterrätten så ska det vara enkelt. Det behöver inte vara en tårta som är överdekorerad med jordgubbar, choklad, mousser av olika slag eller den ena ganachen efter den andra. Nej, en vanlig hederlig sockerkaksbotten med vispad grädde och jordgubbar, that´s it!
 
Jag ser trenden på att göra det enkelt för sig en dag som är menad för att umgås i alla de bilder som publiceras på olika sociala medier. Hellre en enkel tårta som kräver lite jobb än en lullull-tårta där det är nedgrävt många timmar, för det är inte det man längtar efter idag. Det är sällskapet som räknas och är högre, om inte högst, värderat av alla.Så idag släpper vi alla stora måsten och gör det enkelt för oss och högsta prioritering idag: Sällskap och att umgås!
 
 
 
Jordgubbstårta med lemoncurdgrädde
ca 6 personer
 
Botten
  • 2 ägg
  • 1 dl strösocker
  • 1 dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 tsk vaniljsocker
Vispa ägg och strösocker vitt och poröst.
Blanda samman vetemjöl, bakpulver och vaniljsocker i en bunke.
Rör försiktigt ner balndningen i smeten.
Häll smeten i en smord och bröad form, 15 m i dameter.
Grädda i nedre delen av ugnen, 175°, ca 30 minuter.
Stjälp upp den på en tallrik och låt den svalna under bakduk.
 
Lemoncurdgrädde
  • 3 dl vispgrädde
  • 1 dl lemon curd, köpt eller egengjord (du hittar receptet här)
Vispa grädden ganska fast.
Vispa ner lemon curd tills allt har blandats väl.
 
Vispad grädde 
  • 2 dl vispgrädde
  • 1 tsk vaniljsocker
Vispa grädde och vaniljsocker ganska fast.
 
Dekoration
  • jordgubbar i mängder
Montering
 
Dela botten i tre delar
Fördela lemoncurdgrädden på de två första bottnarna och täck sedan med den sista delen av botten.
Bred hälften av den vispade grädden på toppen av tårtan.
Spritsa den resterande grädden ovanpå.
Dekorera med mängder av goda jordgubbar!
 
 
 
 
 
 
Nu får vi fortsätta att njuta av denna sommardag, trots att solen har valt att gömma sig bakom ett lager av regngrå moln här. Men som man alltid säger: Efter regn kommer solsken!
 
Glad midsommar!
#1 - Helena

Den där tårtan ser riktigt god ut!

Svar: Tack! Väldigt gräddig, så som jag tycker att den ska vara när det är midsommar. ☺Ha det gott!
Viktoria Grönqvist Alvin