Rabarberkaka

Då var onsdagen nästintill förbi. Jo, trots semester och ledigt så är jag inte vaken så där jättesent på kvällarna, dels beroende på att jag är fortfarande trött och inte riktigt har varvat ner så mycket som jag behöver och dels för att min man fortfarande jobbar. Men, tidigt i säng, om nu runt elva räknas som tidigt, innebär att jag är uppe kanske inte med tuppen men ganska skapligt ändå. Har inte ro att sitta i soffan hur länge som helst med min stoooora kopp kaffe utan när kaffet är slut, då drar min dag igång på riktigt.
Idag var det lite molningt på himlen och jag var inte riktigt sugen på att gå ut i trädgården och då jag inte fick tag på det träd jag önskade igår, jag har bestämt mig för Rosenapel, så var det ingen idé att gräva redan nu då jag behöver beställa den och kan räkna med att få den inom en veckas tid. Så tid till grävning kommer jag att ha ändå.
 
Istället fick det bli en liten kaka bakad. Känns som det var ett bra tag sedan som jag bakade just en kaka, det har ju varit lite tårtor nu ett tag men att baka en kaka är inte riktigt detsamma. Rabarberna är fortfarande fina och jag fick lite sug efter en mjuk kaka som är lite syrlig i smaken. 
Det här att använda rabarber i bakning kan vara lite knepigt ibland då det vissa gånger blir så syrligt så att det knyter sig i käkarna och vissa gånger blir det så sött så att det gnisslar i tänderna. Idag tog jag till det "knepet" att jag provsmakade den råa rabarbern innan och doserade sockret utifrån det. Fungerade finfint den här gången, men det kanske var ett lyckokast, vad vet jag...
 
Den här kakan kan bakas i en stor långpanna, den blir då lite plattare och gräddningstiden kan förkortas lite, eller baka den som jag gjorde i en lite mindre form, min var 23x32 cm, för att få en högre kaka. Den passar ypperligt att servera lite ljummen med en klick vispgrädde, vaniljglass eller lite vaniljsås, men går även utmärkt att äta den som den är. Smaken är som baken, eller så testar man alla de olika alternativen, vilket jag tycker är det bästa sättet. För tänk om man går miste om något riktigt gottigt annars!!!
 
 
 
Rabarberkaka 
  • 200 gr smör
  • 3 ägg
  • ca 4 dl strösocker
  • 8 dl vetemjöl
  • 1 msk bakpulver
  • ½ tsk vaniljpulver
  • 2 tsk kardemummakärnor
  • 4 dl mjölk
  • ca 1 liter skivade rabarber
  • ½ dl pärlsocker
Smält smöret i en kastrull.
Vispa ägg och strösocker poröst.
Rör ner det smälta smöret i smeten.
Stöt kardemummakärnorna i en mortel.
Blanda samman vetemjöl, bakpulver, vaniljpulver och den stötta kardemumman.
Rör ner mjölblandningen i smeten.
Tillsätt mjölken och se till att allt blandar sig väl.
Häll smeten i en form eller långpanna klädd med bakplåtspapper.
Strö över rabarber och pärlsocker över kakan.
Grädda kakan i mitten av ugnen, 200º, i ca 20 minuter om du har en långpanna och ca 30 minuter om du har en mindre form.
Låt kakan svalna i formen och skär den sedan i lagom stora bitar.
 
 
 
 
 
 
Kvällen fick jag för mig själv här hemma då både dotter och man är ute på olika aktiviteter. Det är den tiden då jag är själv som jag är som mest effektiv och har hunnit med både det ena och det andra. 
När alla måsten var gjorda så var det inte svårt att landa här hos er med "min" musik i högtalarna, jag är nog musikberoende, och mina tankar och funderingar. 
 
 
 
Idag har mina som nog många andras tankar varit hos vår fantastiska Michael Nyqvist och hans familj. Att bara få bli 56 år är inte rättvist, det finns så många år kvar att få ta vara på och jag skänker de anhöriga en varm tanke och kram i deras sorg, vilket jag vet att många med mig gör. Jag citerar Özz Nujen "Den där jävla cancern, tyvärr..."
 
Var rädda om er!
1 Svart-Stina:

skriven

Oj, vilka rabarberkake-cravings jag fick nu :) Så länge sen jag åt något med rabarber, vet inte varför, är ju så gott. Får köpa lite när jag hittar.

Svar: Rabarber är ju så smarrigt! Hoppas du hittar några snart!Ha det gott!
Viktoria Grönqvist Alvin

Kommentera här: