Studenttårta och vegetarisk smörgåstårta på studentmottagning
Jag tog mig an jobbet att både göra studenttårta samt vegetarisk smörgåstårta till dotterns student. 
Söta tårtor är inga svårigheter och gör mig inte nervös att ta mig an, men däremot smörgåstårta och då till och med vegetarisk smörgåstårta gjorde mig lite smådarrig i knäna. Tur att det finns Google så att det går att ta reda på det mesta här i livet och så även då med fyllningar till smörgåstårta. Den smakade över förväntan gott, men jag tror dock att om jag gör den någon mer gång så ska den nog kryddas lite med någon sorts rökig krydda för att få till en lite mer variationsrik smaksensation.
 
 
 
Studenttårta 
12 personer
 
Tårtbotten
  • 4 ägg
  • 2 dl strösocker
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 1 dl potatismjöl
  • 1 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker riktigt pösigt.
Blanda potatismjöl, vetemjöl och bakpulver i en bunke.
Vänd försiktigt ner mjölblandningen i smeten.
Häll smeten i en smord och mjölad springform, 24 cm i diameter.
Grädda botten i nedre delen av ugnen, 175°, i ca 30-35 minuter.
 
Champagnemousse
1 lager
  • 3 gelatinblad
  • 3 dl champagne eller sött mousserande vin
  • 3 dl vispgrädde
  • 2 äggvitor
  • knappt 1 dl socker
Lägg gelatinbladen i kallt vatten.
Häll lite champagne/mousserande vin i en kastrull och värm försiktigt.
Krama ur gelatinet och låt dem smälta i den varma champagnen.
Häll ner det i den kalla champagnen.
Vispa grädden fluffigt. 
Vänd ner champagneni grädden och låt stå kallt under tiden som du vispar ihop äggvitorna till hårt skum. 
Tillsätt sockret och vispa till blank smet.
Vänd försiktigt ner äggsmeten i champagnegrädden.
 
Jordgubbsmousse
1 lager
  • 250 gr jordgubbar
  • 90 gr florsocker 
  • 3 dl vispgrädde 
  • gelatinblad
Blötlägg gelatin i kallt vatten.
Mixa jordgubbar med florsocker till en slät och fin puré med en mixer.
Häll ca1 dl av jordgubbspurén i en kastrull med gelatinbladen och värm tills gelatinet smälter.
Blanda den varma purén med den resterande och blanda ordentligt.
Vispa grädden fluffig och blanda i jordgubbsblandningen i flera omgångar.
 
Smörkräm
  • 300 gram rumsvarmt smör
  • 6 dl florsocker
  • 2 msk vaniljsocker
  • 1 dl kokande vatten
Rör smör, florsocker och vaniljsocker riktigt pösigt.
Tillsätt det varma vattnet lite i taget, eventuellt behöver du inte allt.
Vispa krämen i 10 minuter.
 
Dekoration
  • ca 1 kg sugarpaste
  • pastafärg
Montering
 
Dela tårtbotten i tre delar.
Klä en springform med bakplåtspapper.
Lägg i en del av tårtbotten och fyll med jordgubbspuré.
Lägg ner bottenbit nummer två.
Fyll med champagnemousse.
Täck med den sista delen av tårtbotte.
Täck det hela med plastfolie och låt stå i kylen, helst över natten.
Bred smörkrämen i ett jämnt lager runt tårtan.
Kavla ut sugarpasten till lagom tjocklek.
Färga in sugarpaste i valfria färger och gör valfria dekorationer som passar just din student.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Vegetarisk smörgåstårta 
ca 10 personer
 
Fyllning 1
  • 2 dl soyavispgrädde
  • 2 paket vegetarisk leverpastej
  • 2 dl bostongurka
  • salt
  • peppar
Vispa grädden fluffig.
Mosa leverpastejen ihop med bostongurkan.
Blanda ner den vispade grädden i moset.
Smaka av med salt och peppar.
 
Fyllning 2
  • 1½ paket tofu
  • 2 dl färsk hackad dill
  • 2½ dl majonnäs
  • 1 burk Oatly PåMackan
  • 1 finhackad rödlök
  • salt
  • peppar
Riv tofun grovt i en bunke.
Blanda ner de övriga ingredienserna och smaka av med salt och peppar.
 
Dekoration
  • 2 burkar Oatly iFraiche
  • 1-2 dl majonnäs
  • salt
  • peppar
  • skivad ost
  • strimlad sallad t.ex. Romansallad
  • körsbärstomater
  • gurka
  • tångrom, svart och röd
  • ½ paket tofu
  • 23 skivor formfranska
  • smörgåsmargarin
Montering
Kantskär brödet och bred smör på dem.
I det första lagret lägger du 2½ x 3 skivor och breder fyllning 1 över dem.
Lägg sedan ett lager med bröd ovanpå, men se till att skarvarna inte blir på samma ställe som i det undre lagret.
Bred på fyllning 2.
Lägg ett lager med skivad ost på fyllningen och täck med ett sista lager bröd.
Blanda samman iFrache och majonnäs och smaka av med salt och peppar.
Bred det över hela tårtan, även kanterna.
Dekorera tårtan med den strimlade salladen, tunnskivad gurka, halverade tomater, tångrom och grovriven tofu.
 
 
#1 - Sanna

Jättefina tårtor! Kika gärna in på min blogg också!

Svar: Tack så jättemycket! Det gör jag gärna! ☺Ha det gott!
Viktoria Grönqvist Alvin