Enhörningstårta

Igår var det kalasdags igen och jag fick förfrågan om att baka tårtan till dagens 8-åriga födelsedagsbarn. Det önskades en tårta med My little pony-tema och då helst med drottning Celestia på toppen. 
Glatt tågade jag in på den lokala leksaksaffären och tänkte köpa en färdig figur till detta, men den här gången gick jag bet på det då det inte fanns någon sådan i hyllan. Bara att tänka om och helt enkelt få bita i det berömda sura och sätta sig och modellera. Jag som aldrig i hela mitt liv har modellerat en häst blev kallsvettig av bara tanken på det. Tur är att det finns det ovärderliga verktyget Google så det var bara att sätta igång och leta bilder för att kunna se hur jag skulle kunna tänkas få ihop det. Och efter någon timmes arbete så satt det en liten Celestia på bänken, dock lite tillspetsad med ett litet enhörningshorn i pannan, mest för att jag tyckte att det passade så fint. Måste säga att jag blev nöjd med tanke på att det var första gången och om man aldrig försöker så lär man sig heller aldrig.
 
 
 
 
Tårtan fyllde jag med rbarberkompott, vaniljmousse och dumlefluff, smaker som bryter av med varandra i både sött, syrligt och lent. Spacklade tårtan med smörkräm och dekorerade med sugarpaste som jag färgade in med pasta färg i de kulörer som jag önskade. 
Tårtan bakade jag i formar med diameter på 18 och 15 cm och smeten i receptet nedan fördelades på dessa två formar. 
 
 
 
Enhörningstårta 
14 personer
 
Botten
  • 5 ägg
  • 2½ dl strösocker
  • 1¼ dl vetemjöl
  • 1¼ dl potatismjöl
  • 1¼ tsk bakpulver
  • 2 tsk vaniljsocker
Vispa ägg och strösocker vitt och poröst.
Blanda samman vetemjöl, potatismjöl, bakpulver och vaniljsocker ien bunke.
Sikta ner mjölblandningen i äggsmeten och blanda om försiktigt.
Fördela smeten i de två formarna som du har smort och mjölat.
Grädda bottnarna i mitten av ugnen, 175°, i ca 30 minuter.
Stjälp upp dem efter några minuter och låt dem svalna under en bakduk.
 
Rabarberkompott
  • 250 gram rabarber
  • 1 dl strösocker
  • ½ vaniljstång
  • 1 gelatinblad
Skala och skär rabarberna i centimeterstora bitar.
Blötlägg gelatinbladet i 5 minuter.
Dela vaniljstången och skrapa ur kärnorna.
Lägg rabarber, strösocker, vaniljfröna och vaniljstången i en kastrull.
Låt det koka samman i 5-10 minuter tills rabarberna har blivit mjuka.
Fiska upp vaniljstången.
Krama ur gelatinbladet och smält det i den varma kompotten.
Häll upp på burk och låt svalna.
 
Vaniljmousse 
  • 2 dl creme fraiche
  • 2 dl vaniljsås
  • ½ dl strösocker
  • ½ tsk vaniljsocker
  • 3 gelatinblad
  • 2 dl vispgrädde
Blötlägg gelatinbladen i 5 minuter.
Rör samman creme fraiche, vaniljsås, strösocker och vaniljsocker till en jämn smet.
Värm lite av blandningen i en kastrull.
Krama ur gelatinbladen och smält dem i den varma smeten.
Blanda ner detta sedan i resten av smeten.
Vispa grädden ganska fast.
Vänd ner den i smeten och blanda väl.
 
Dumlefluff 
  • 4 dl vispgrädde
  • 180 gr dumlekolor
Värm försiktigt grädden i en kastrull, den får inte koka.
Dela kolorna i mindre bitar och tillsätt dem i den varma grädden.
Rör försiktigt i grädden tills alla kolor har smält.
Häll upp i en skål och täck med plastfolie.
Ställ in den i kylskåpet och låt den stå minst 5 timmar så att den blir genomkall.
Vispa upp kolagrädden till ett härligt fluff.
 
Smörkräm
  • 500 gram rumsvarmt smör
  • 8 dl florsocker
  • 3 msk vaniljsocker
  • 1¾ dl kokande vatten
  • ev. pastafärg
Rör smör, florsocker och vaniljsocker riktigt pösigt.
Tillsätt det varma vattnet lite i taget, eventuellt behöver du inte allt.
Färga in smörkrämen i valfri kulör om du vill.
Vispa krämen i 10 minuter.
 
Montering
Dela varje botten i tre delar. Varje botten av de olika storlekarna byggs på samma sätt.
På den första delen så spritsar du en ring ytterst med vaniljmousse.
Fyll sedan "håligheten" med rabarberkompott.
Bred/spritsa ett lager med vaniljmousse ovanpå.
Täck med mittendelen av botten.
Bred/spritsa ett lager med dumlefluff och täck sedan med den sista delen av botten.
Täck bottnaran och låt dem gärna stå kallt över natten.
Bred att lager med smörkräm över toppen och på sidorna av tårtorna.
Stöd upp den stora botten med t.ex. fyra grillpinnar avklippta i samma höjd som botten. Detta för att tårtan inte ska kollapsa när du ställer på den övre delen.
dekorera efter tycke och smak.
till min tårta gick det åt ca 600 gr sugarpaste, men då var det ganska mycket dekorationer gjort i detta.
 
 
 
 
Här kommer det nu ett stilla vårregn och jag måste erkänna att jag njuter verkligen av det. Nu är det både varmt och regn vilket gör det gynnsamt för mitt trädgårdsland och jag önskar mig ännu mer regn. Här i vår kommun är det från och med imorgon bevattningsförbud, vilket jag tycker är bra då vi verkligen behöver hushålla med det vatten som finns. Dock behöver alla växter vatten, så då får vi önska oss mycket regn och här hemma står regntunnan uppställd allt för at kunna bunkra upp så mycket som bara går.
 
Ta hand om dig!
1 Karolina:

skriven

Wow! Är så imponerad! Kanonfin och säkert god också :)

Svar: Tack så jättemycket! Känner mig modig över att våga mig på modellering. ☺Ha det gott!
Viktoria Grönqvist Alvin

Kommentera här: