Jordgubbstårta med flädermousse

Sitter här och tittar igenom vilka bilder som jag hade i kameran och nu äntligen har kunnat föra över till datorn. Det är bilder från i mitten av juli och några av dem är på den tårta som jag bjöd på när jag fyllde år den 20:e.
Det fanns gott om jordgubbar då och som "vanligt" är det jordgubbstårta som gäller på min födelsedag. Det här året fick jordgubbarna sällskap av flädermousse och vispad grädde, en smakkombination som får smaklökarna att dansa i munnen, eller hur man nu kan uttrycka sig.
Än finns det lite jordgubbar kvar i landen hos en del och blir ni sugna på en sista smakbit av sommaren så passa på att baka denna skapelse och gör en av de sista sommarsmakupplevelserna för detta året.
 
 
Jordgubbstårta med flädermousse 
Ca 10 personer
 
Botten
  • 3 ägg
  • 1½ dl strösocker
  • ¾ dl vetemjöl
  • ¾ dl potatismjöl
  • ¾ tsk bakpulver
  • 1 tsk vaniljsocker
Vispa ägg och strösocker vitt och poröst.
Blanda samman vetemjöl, potatismjöl, bakpulver och vaniljsocker i en bunke.
Sikta ner mjölblandningen i smeten och rör om försiktigt.
Häll smeten i en smord och mjölad form, 20 cm i diameter.
Grädda botten mitt i ugnen, 175°, i ca 30 minuter.
Stjälp upp botten och låt den svalna.
 
Jordgubbskompott
  • 125 gram jordgubbar
  • 35 gram strösocker
  • 1 tsk citronsaft
  • 1 gelatinblad
Dela jordgubbarna i mindre bitar.
Lägg gelatinbladet i blöt ca 5 minuter.
Koka ihop jordgubbar, strösocker och citronsaft och låt det puttra i ca 5 minuter.
Krama ur gelatinbladet och smält det i den varma kompotten.
Häll upp på burk och låt svalna.
 
Flädermousse 
  • 2 dl vispgrädde
  • 1 ägg
  • 1 dl koncentrerad flädersaft
  • 2 gelatinblad
Lägg gelatinbladen i kallt vatten i fem minuter.
Vispa grädden fast.
Separera gulan från vitan och rör ner gulan försiktigt i grädden.
Värm saften i en kastrull.
Krama ur gelatinbladen och låt dem smälta i den varma saften.
Häll ner saften i smeten under omrörning.
Vispa äggvitan till hårt skum och vänd sedan ner den i smeten.
 
Vaniljgrädde 
  • 5 dl vispgrädde
  • 1 msk vaniljsocker
Vispa samman grädde och vaniljsocker tills den är fast.
 
Dekorering 
  • 1 liter jordgubbar
Montering 
Dela botten i tre delar.
Spritsa en ring ytterst på den första delen och fyll den med jordgubbskompott.
Bred ett lager grädde över och täck med en bottendel.
Bred flädermousse på botten och täck med den sista bottendelen.
Täck hela tårtan med grädde och spritsa och dekorera med mycket jordgubbar. 
 
 
 
 
 
 
 
 
Jag försöker att suga ut det sista nu av min ledighet och försöker att fylla dem med små upplevelser blandat med lugn och ro samt lite träning. Idag blev upplevelsen ett besök hemma hos mina föräldrar med dottern som chaufför till Rimforsa. Det är ganska behagligt att kunna slå sig ner i passagerarsätet för att bara övervaka det hon gör som den som rattar bilen. 
Imorgon blir det nog en liten roadtrip igen med dottern, bara vi får vakna till här på morgonen och morna till oss ordentligt så kan det nog bli något bra av morgondagen också! 
 
Ta hand om dig!
1 Emma:

skriven

Vilken fin tårta du har gjort. Den ser jättegod ut. =)

Svar: Tack så jättemycket! Den var väldigt god också kan jag meddela. ☺ Ha en härlig dag!
Viktoria Grönqvist Alvin

Kommentera här: