Torntårta

Idag har det varit en effektiv dag, så pass effektiv att de måsten som stod på listan redan är avklarad. Vad betyder det då? Jo, att nu är resten av dagen fylld av bara "fri lek" och jag kan vara hur lat jag vill med väldigt gott samvete!
 
Söndag och det innebar leverans av tårta. Jag startade upp tårtbygget i torsdags med att baka bottnarna, fredag innehöll arbetet med att göra fyllningarna och att fylla bottnarna och lördag var det roligaste jobbet att göra, nämligen att dekorera. 
Tårtan är till en 7-årig tjej som hade egna önskemål, vilket jag gillar, och utifrån hennes tankar och tycke så skapade jag, för första gången, en torntårta i rosa, vitt och grönt. Väldigt klurigt fast det ser så lätt ut och det är det som jag gillar med att vara tårtkonstruktör, det utmanar mig och gör att jag måste fundera ut lösningar på problem som uppstår då jag inte alltid har den utrustning och formar som skulle behövas. 
Då hon inte ville att tårtan skulle täckas av något "hårt" så som sugarpaste eller marsipan så testade jag att göra en marshmallowsmörkräm för första gången. Lite mer smak och inte så kletig att arbeta med, vilket jag upptäckte när jag väl skulle börja spackla tårtan. Men det är bara att förfina sin teknik och använda de flesta av de redskap som ligger i mina kökslådor så fixar det alltid till sig.
Tårtan fyllde jag med jordgubbskompott och vaniljgrädde i första lagret och mjölkchokladfluff i det andra. Enkla smaker som passar bra ihop och något som de flesta tycker om.
 
 
 
Torntårta 
Ca 10 personer
 
Botten
  • 6 ägg
  • 3 dl strösocker
  • 3 tsk vaniljsocker
  • 1½ dl potatismjöl
  • 1½ dl vetemjöl
  • 3 tsk bakpulver
Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker riktigt pösigt.
Blanda potatismjöl, vetemjöl och bakpulver i en bunke.
Vänd försiktigt ner mjölblandningen i äggsmeten.
Fördela smeten i två smorda och mjölade formar, ca 24 cm och 20 cm i diameter.
Grädda bottnarna i nedre delen av ugnen, 200°, i ca 30 minuter.
 
Jordgubbskompott
  • 250 gr jordgubbar, frysta går bra
  • 70 gr strösocker
  • 2 gelatinblad
Lägg gelatinbladen i kallt vatten.
Låt jordgubbarna puttra tillsammans med strösockret i ca 5 minuter.
Krama ur gelatinbladen och låt dem smälta i den heta jordgubbspuren.
Häll upp på burk för att svalna.
 
Vaniljgrädde
  • 3 dl vispgrädde
  • 1 msk vaniljsocker
Vispa grädden tillsammans med vaniljsockret till en fast konsistens.
 
Mjölkchokladfluff 
  • 3 dl vispgrädde
  • 200 gr mjölkchoklad
Värm grädden försiktigt, den ska inte koka.
Bryt chokladen i små bitar och låt dem smälta i den varma grädden. 
Låt blandningen stå i kylskåpet minst 3 timmar.
Vispa sedan upp den till ett fluff med hjälp av elvisp.
 
Mashmallowsmörkräm
  • 500 g smör, helst osaltat
  • 4 dl florsocker 
  • 1 burk marshmallowfluff 
  • 6 msk vispgrädde 
  • 5 msk vaniljsocker
  • ev pastafärg
Vispa det rumsvarma smöret i 15-20 minuter.
Tillsätt florsockret och vispa ytterligare 5 minuter.
Klicka i mashmallowfluffet och låt allt vispas i 5 minuter.
Häll i vispgrädden och vispa 5 minuter till.
Sikta i vaniljsockret och låt allt blanda sig.
Färga ev i den nyans du vill ha smörkrämen i.
 
Dekoration 
  • sugarpaste
  • strösselpärlor 
  • vimpel i guldfärgat papper
 
Montering 
 
Dela bottnarna i tre lager.
Börja med den stora botten, den som bakades i 24 cm formen.
Bred ett lager med jordgubbskompott på den understa botten.
Fördela ett lager med den vispade grädden ovanpå och täck med en tårbotten.
Bred ett lager mjölkchokladfluff och lägg över det sista tårtbottenlagret.
Täck tårtan med plastfolie och låt den vila i kylskåpet, helst över natten.
Ta den lilla botten och stansa ut rundlar i lagom storlek att "bygga" tornet av.
Bygg tornet lika som den stora botten, dvs jordgubbskompott och grädde, botten, mjölkchokladfluff, botten jordgubbskompott och grädde, botten osv tills du har byggt lagom höjd på ditt torn. För att stadga upp tornet när det ska stå i kylen så stick ner tre fyra grillpinnar rakt igenom så hålle det bottnarna på plats. Täck den sedan med plastfolie och låt den vila i kylskåp helst över natten.
Spackla tornet med smörkrämen och täck den med sugarpaste om du vill.
Låt tornet vila i kylskåpet medan du arbetar med botten.
Täck botten med smörkräm, jag gjorde den i två olika färger men här sätter bara fantasin gränserna.
Placera tornet på lämpligt ställe på tårtan och förankra det i botten genom att trycka ner de grillpinnar som du redan har använt för att stadga upp tornet med.
Dekorera med sugarpaste, smörkräm och strösselpärlor efter valfri tycke och smak.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
I mina tårtbyggen finns det alltid saker som jag kan träna upp mig på och bli duktigare på att utföra, det är jag medveten om. Framförallt så skulle jag vilja bli så mycket bättre på att skulptera och jobba med sugarpaste för att kunna komma vidare i detaljnoggrannheten. Jag gör så gott jag kan och blir alltid så glad när det finns de som undrar och frågar om jag kan hjälpa dem med tårtor oavsett vad det är till för tillställningar.
Förra året handlade mina tårtbakningar om allt från begravning till barnkalas till 50-årskalas, dop och student och det känns alltid lika roligt och hedersamt att få vara del av de olika skeenden i livet som människorna är med om.
 
Ta hand om dig!
1 Jeanette Kindhag:

skriven

Wow! Vilken fin tårta🎂 Så duktig du är!

Svar: Tack så jättemycket!
Viktoria Grönqvist Alvin

Kommentera här: