Rosémousse och jordgubbsmousse
Sommarkvällar inbjuder till mycket. Det kan vara allt från att få kura i soffan med en bra film om kvällen är regnig och lite kulen, jo det händer ju här ibland i vårt land att dessa kvällar inträffar, eller så sitter man ute och bara njuter av ljumma vindar och en fantastisk solnedgång och då kanske tillsammans med ett trevligt sällskap.
Det kanhända att det blir något gott i glaset när man sitter där i trädgårdsmöbeln och jag gillar att ta ett kallt glas rosé när det är sommar. Det svalkar gott efter en dag i solen och att få sitta där och smutta på den vackra rosafärgade drycken, det är något visst.
Men ett rosévin behöver inte bara drickas utan det går även att göra en härlig dessert av det också i form av en mousse. Det man behöver tänka på när man gör en mousse är att man väljer ett rosévin som är sött då det annars kan bli lite för surt för att det ska bli gott,. Jag hade inget sött rosé hemma när jag gjorde min mousse men ökade dock strösockermängden lite istället och det går men jag rekomenderar att ta ett sötare vin.
Att sedan servera moussen med nyskördade jordgubbar gör att du har en enkel men väldigt lyxig och god dessert en vanlig sommarkväll, med eller utan sällskap. Självklart kan du använda dig av ett vin som är alkoholfritt, det är ju inte alkoholen man vill åt utan smaken!
Är man inte sugen på en mousse som smakar rosévin så kan det inte bli somrigare än att göra en jordgubbsmousse. Det är som att ta en tugga av sommaren och att få lyxa till det att plocka egna bär från trädgårdslandet för att göra den här moussen, det är lyx i stor portion!
 
 
 
Rosémousse 
Ca 4 portioner
  • 3 gelatinblad
  • 3 dl mousserande rosévin, sött
  • 3 dl vispgrädde
  • 2 äggvitor
  • knappt 1 dl strösocker
Lägg gelatinbladen i kallt vatten.
Värm rosévinet i en kastrull.
Ta kastrullen från värmen.
Krama ur gelatinbladen och smält dem i vätskan.
Låt vätskan svalna något.
Vispa grädden och tillsätt den avsvalnade vätskan.
Låt blandningen stå i kylskåpet under tiden du gör resten.
Vispa äggvitorna till hårt skum.
Tillsätt strösockret och vispa tills smeten blir blank.
Vänd försiktigt ner äggsmeten i grädden.
Häll upp i portionsskålar och låt dem stelna i kylskåpet.
Servera gärna färska jordgubbar till moussen och garnera med mynta.
Lyxigt och gott!
 
 
 
Jordgubbsmousse 
ca 4 portioner
  • 3 gelatinblad
  • 250 g jordgubbar, frusna går bra
  • 1½ dl florsocker 
  • 3 dl vispgrädde
Lägg gelatinbladen i kallt vatten.
Mixa jordgubbarna tillsammans med florsockret till en puré.
Värm ca 1 dl av jordgubbspurén i en kastrull.
Krama ur gelatinbladen och smält dem i den varma purén.
Blanda samman både den varma och kalla purén.
Vispa grädden fluffig och blanda ner purén lite i taget under vispning.
Häll upp i portionsskålar och låt dem stelna i kylskåpet.
Servera gärna färska jordgubbar till moussen och garnera med lite riven mörk choklad på toppen.
Somrigt, lyxigt och gott!
 
 
 
 
Är lite smått veckovill nu när det är ledigt, vilket är både för och nackdelar. Jag var lite filosofisk över det här med ledig tid häromdagen på mitt IG-konto och skapade ett nytt tillstånd, nyponros-tillståndet vilket innebär att man gör det man vill när man vill och då kan man ju inte annat än se ut som en nyponros. Eller vad tycker du?
 
 
 
Ta hand om dig och glöm inte att skapa dig en egen nyponros!