Bamsetårta

Ibland får jag hedersvärda uppdrag när det gäller tårtbakning. Den senaste, som levererades i lördags, var till en 3-årig tjej som gillar Bamse. Ja, vem gillar inte Bamse? Denna Bamse som jag är uppväxt med och dagens barn får äran att lära känna, en stark och snäll figur som gör världen lite bättre.
 
Önskemålet var en dunderhonungsburk men förövrigt så var det mer eller mindre fria händer för mig. Smakerna som gillades av flickebarnet var jordgubb och grädde, vilket är fantastiskt goda och enkla samker att arbeta med när det gäller att baka tårta. 
Jag ska erkänna att den blev större än vad jag hade räknat med trots att jag tyckte att jag skar och modellerade den så mycket, men tårta går alltid gott att äta ett par dagar efter ett kalas...
 
 
 
Dunderhonungburkstårta 
Botten
  • 4 ägg
  • 2 dl strösocker
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 1 dl potatismjöl
  • 1 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker riktigt pösigt.
Blanda potatismjöl, vetemjöl och bakpulver i en bunke.
Vänd försiktigt ner mjölblandningen i smeten.
Häll smeten i en smord och mjölad springform, 24 cm i diameter.
Grädda botten i nedre delen av ugnen, 175°, i ca 30-35 minuter.
 
Jordgubbskompott
  • 500 gram jordgubbar
  • 140 gram strösocker
  • 1 msk citronsaft
  • 4 gelatinblad
Dela jordgubbarna i mindre bitar.
Lägg gelatinbladet i blöt ca 5 minuter.
Koka ihop jordgubbar, strösocker och citronsaft och låt det puttra i ca 5 minuter.
Krama ur gelatinbladet och smält det i den varma kompotten.
Häll upp på burk och låt svalna.
 
Vaniljmousse
  • 3 gelatinblad
  • 2 dl creme fraiche
  • 2 dl vaniljsås
  • ½ dl strösocker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 2 dl vispgrädde
Lägg gelatinbladen i blöt i kallt vatten.
Blanda samman creme fraiche, vaniljsås, strösocker och vaniljsocker i en bunke.
Ta lite av blandningen och värm i en kastrull.
Ta upp gelatinbladen och krama ur dem.
Smält gelatinbladen i den varma blandningen och tillsätt den sedan i smeten.
Blanda väl.
Vispa grädden fast och vänd ner den i smeten.
Låt stå i kylskåp om du vill att den ska stelna till innan du använder den eller fyll tårtan med en gång.
 
Smörkräm
  • 300 gram rumsvarmt smör
  • 6 dl florsocker
  • 2 msk vaniljsocker
  • 1 dl kokande vatten
Rör smör, florsocker och vaniljsocker riktigt pösigt.
Tillsätt det varma vattnet lite i taget, eventuellt behöver du inte allt.
Vispa krämen i 10 minuter.
 
Grädde
  • 4 dl vispgrädde
  • 2 tsk vaniljsocker
Vispa grädden tillsmmans med vaniljsockret till en lagom fast konsistens.
 
Dekorering
  • 500 gr röd sugarpaste
  • 250 gr vit sugarpaste
  • 50 gr gul sugarpaste
  • strössel
 
Montering
Dela botten i fyra delar.
Bred ett lager med jordgubbskompott på botten och bred sedan ett lager med grädde ovanpå.
Täck med ett lager av tårtbotten.
Bred ett lager med vaniljsmousse på botten.
Täck med ett lager av tårtbotten.
Bred ett lager med jordgubskompott på botten och bred sedan ett lager med grädde ovanpå.
Täck tårtan med den sista delen av tårtbotten.
Plasta in tårtan och låt den stå kallt minst ett par timmar, helst över natten.
Skär botten i form av en honungsburk.
Täck tårtan med ett lager av smörkräm.
Kavla ut den röda sugarpasten och täck tårtan.
Forma ett lock av den vita sugarpaten och fäst på toppen.
Dekorera burken efter eget tycke och smak, då jag tyckte att tårtan såg lite "naken" ut så valde jag att dekorera den med lite rinnande honung samt gula små blommor.
De små honungsburkarna är gjorda av sugarpaste.
 
 
 
 
 
Nu är det dags att gå ut och njuta en stund till i solen. Min man och jag har suttit och planerat lite hur vi ska göra med vår trädgård och det känns nu som om alla bitar faller på plats. Det är häftigt när vi båda har gått omkring och funderat på samma sak och kommit fram till samma lösning. Två själar, en tanke!
 
Ta hand om dig!

Kommentera här: