Harry Potter-tårta
Fick en förfrågan från en kollega för ett tag sedan om jag inte kunde hjälpa henne med att baka en tårta med Harry Potter-tema. Ännu en ny sak och jag som älskar utmaningar kunde ju inte annat än att tacka ja till detta. 
Själv är jag ingen större Harry Potter-fan, men har tittat på de flesta filmer, tror jag, och kan tycka att de har en ganska häftig historia och bygger på något som är så mycket fantasi att det blir bra i slutänden. De få saker jag kan om just Harry Potter är att han har ett blixtformat ärr i pannan, har en trollstav, en uggla och två bästa kompisar. Sedan att han går på ett internat, vilka engelska barn gör inte det i sagor och filmer, där det finns tre? olika indelningar och de spelar någon form av bollsport där de flyger som fasen på sina kvastar. Givetvis så finns det en och annan skurk och en jätte som är snäll och beskyddande över de små. Ja, man kan säga att berättelserna om Harry är som vilka andra sagor som helst, men har ändå fångat en publik som håller fast vid sin Harry och det här gillandet av figuren är ålderslöst. Helt fantastiskt och jag kan rentav bli imponerad över det fenomen som just denna lilla figur blev.
 
Nu blev det ju en rejäl utmaning hur man överför ett tema av Harry Potter till en tårta, där det inte blir för svårt och invecklat så att det inte går att känna igen. Tur är väl att jag inte är den första som bygger Harry Potter-tårtor och med lite Googlande och tittande på andras tårtor och genom att kika på lite typiska bilder så fastnade jag för att göra tårtan som en bok, The Book of Spell. 
Jag gjorde min egen tolkning av den och för att förstärka känslan av att det är just Harry´s bok så fick det givetvis finnas med ett trollspö liggandes på boken. 
Den fylldes med hallonkompott och vaniljkrämsgrädde, spacklades med vanlig smörkräm och täcktes med sugarpaste. Allt för att hålla ganska rena och tydliga smaker.
 
 
Harry Potter-tårta 
6-8 personer
 
Tårtbotten
  • 4 ägg
  • 2 dl strösocker
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 1 dl potatismjöl
  • 1 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker riktigt pösigt.
Blanda potatismjöl, vetemjöl och bakpulver i en bunke.
Vänd försiktigt ner mjölblandningen i smeten.
Häll smeten i en smord rektangulär form, ca 18x23 cm.
Grädda botten i nedre delen av ugnen, 175°, i ca 30-35 minuter.
 
Hallonkompott
  • 2½ gelatinblad
  • 300 gram hallon, frysta eller färska
  • 1½ dl strösocker
Lägg gelatinbladen i blöt.
Koka ihop hallon, strösocker och den halva urskrapade vaniljstångenmed innehåll i ca 10 minuter.
Fiska upp vaniljstången.
ta kastrullen från plattan.
Krama ur gelatinbladen och låt dem smälta i de heta hallonen under omrörning.
Häll upp kompotten i en burk och låt svalna.
 
Vaniljkräm
  • 250 gr mjölk
  • 1 st vaniljstång, delad
  • 60 gr äggulor
  • 65 gr strösocker
  • 20 gr maizena
  • 25 gr smör
Koka upp mjölk, de delade vaniljstängerna och 25 g av sockret.
Tag från värmen och låt stå 5-10 minuter.
Plocka upp vaniljstången och skrapa ur alla frön.
Vispa äggulorna, resterande av strösockret samt maizena så det blir luftigt.
Vänd ner i vaniljmjölken.
Koka upp vaniljkrämen under omrörning och låt koka i ett par minuter tills den tjocknar.
Tag bort kastrullen ifrån värmen.
Blanda ner smöret och sila krämen genom en finmaskig sil.
Kyl vaniljkrämen.
 
Vaniljkrämsgrädde
  • 100 gr vaniljkräm
  • 2½ dl vispgrädde
Vispa grädden och blanda ner vaniljkrämen.
 
Smörkräm
  • 300 gr rumsvarmt smör
  • 6 dl florsocker
  • 1 msk vaniljsocker
  • knappt 1 dl kokhett vatten
Vispa smör, florsocker och vaniljsocker till en krämig massa.
Tillsätt det heta vattnet lite i taget och låt sedan allt vispas samman på hög hastighet i ca 5-7 minuter.
 
Montering
  • tårtbotten, delad i tre delar
  • hallonkompott
  • vaniljkräm
  • vaniljkrämsgrädde
  • smörkräm
  • 500 gr sugarpaste
  • pastafärger i valfria kulörter
Spritsa en kant med vaniljkräm runt den första bottendelen.
Bred ett tunnt lager med vaniljkräm på botten och fyll sedan med hallonkompott.
Täck med en bottendel.
Bred vaniljkrämsgrädden på botten och täck sedan med den sista delen.
Låt gärna tårtan "stå till sig" till nästa dag.
Bred smörkrämen i ett jämnt lager över tårtan och på kanterna.
Färga in sugarpasten, eller köp färdigfärgad, till de kulörter du önskar.
Kavla ut en remsa med vit sugarpaste och täck tre av de fyra kanterna med den, detta blir boksidorna.
Kavla ut av den bruna sugarpasten och täck ovansidan samt den fjärde kanten som blir bokryggen.
Dekorera den på valfritt sätt med ornament, bokstäver och annat som passar till Harry Potter-tema.
 
 
 
 
 
Tanken är att det är en nött och använd bok vilket ger fördel till mig som dekoratör då småskavanker inte gör det minsta utan tvärtom, tillför just den känslan...
Nu är det dags att plocka iordning här för kvällen och jag har varit ute i friska luften hela dagen och då blir man av någon konstig anledning extra trött. Frisk luft borde väl ge ett piggare sinne?! Men kroppsarbete har jag haft idag så vi får väl se om jag tar mig ur sängen i morgonbitti. Annars är det ju bara att rulla ur den...
 
Ta hand om dig!
#1 - Isabell Hedberg

Wow! Det blev verkligen jättefin! :D
Vad duktig du är!

Svar: Tack så jättemycket! Jag tycker att det är så roligt att baka och modellera fram tårtor.Ha en fin kväll!
Viktoria Grönqvist Alvin

#2 - Mia

Superfin! Va duktig du är. :)

Svar: Tack så mycket!
Viktoria Grönqvist Alvin